Edi Kerber Collio Bianco 2021 13,5% 0,75l (holá lahev)
Collio Bianco Edi Keber 2021 je výjimečné víno z Friuli, vyrobené ze směsi tří tradičních odrůd: Friulano, Malvasia Istriana a Ribolla Gialla. Hrozny jsou pěstovány organicky a biodynamicky na prestižní vinici Zegla, kde se víno zpracovává a zraje v betonových tancích. Víno má jasně slámově žlutou barvu a nabízí komplexní aroma bílých broskví, cedru, mandlí a minerálních tónů. Chuť je šťavnatá, plná a dlouhotrvající, skvěle se hodí k pokrmům z mořských plodů i z masa.
Edi Kerber Collio Bianco 2021 – 13,5%
Objem: 0,75l
Alkohol: 13,5 %
Zbytkový cukr: suché
Odrůda: 70 % Friulano, 15% Malvasia Istriana, 15% Ribolla Gialla
Popis vína:
Edi Keber Collio Bianco představuje čistě řemeslný projev na kvalitativním vrcholu apelace. Je to směs tří nejvýraznějších původních odrůd této oblasti: Friulano, Malvasia Istriana a Ribolla Gialla. Poháněni vášní a nadšením těch, kteří milují svou půdu a své řemeslo, Edi Keber a jeho syn Kristian pěstují v souladu s principy organického a biodynamického zemědělství s jedním cílem: ukázat světu vznešený vinařský potenciál kopce Zegla na hranici mezi Itálií a Slovinskem. Všechny hrozny z Keberových 12 hektarů vinic jsou určeny pro tento jedinečný, vynikající label.
Collio Bianco od Ediho Kebera je vyrobeno ze směsi Friulano 70%, Malvasia Istriana 15% a Ribolla Gialla 15%, pěstovaných podle organických a biodynamických zásad. Vinice se nacházejí na cru Zegla na půdách bohatých na “ponku” (také zvaný flyš), což je specifický typ půdy tvořený střídajícími se vrstvami vápencové slínovce a pískovce. Po sklizni jsou hrozny kompletně vinifikovány v betonových tancích, kde víno zraje déle než rok, než je lahvováno a uvedeno na trh.
Ve sklenici se víno Friulského vinaře Ediho Kebera, Collio Bianco, pyšní krásnou jasně slámově žlutou barvou. Vůně je fascinující a komplexní, charakterizovaná intenzivními ovocnými a květinovými tóny bílých broskví, cedru a magnólie, které se mísí s příjemnými náznaky mandlí a výraznými minerálními vjemy. Chuť je šťavnatá a plná, měkká a slaná, s hřejivým a mimořádně dlouhým závěrem.
Doporučení k jídlu:
Toto řemeslně vyráběné bílé víno je velmi univerzální při párování s jídlem, a je ideální volbou jak k pokrmům z italské pevniny, tak z mořských plodů. Doporučujeme vychutnat ve středně otevřeném pohárku, který je ideální pro mladá a středně plná bílá vína, která nevyžadují nadměrnou oxidaci. Otevření, které je o něco užší než tělo sklenice, podporuje koncentraci aromat směrem k nosu, což zvyšuje jejich vnímání a omezuje jejich rozptyl.
Servírování:
Doporučená teplota podávání je 8–10 °C, aby se zachovala svěžest a jemné aroma vína.
Potenciál zrání:
Víno vhodné k pití nyní, ale které může krásně vyzrát po delším uložení ve vaší vinotéce. Bez problémů ho můžete archivovat 2-3 roky.
Kód | Kód: 63 |
---|---|
Jméno značky: | Edi Kerber |
Kategorie: | Vína |
Hmotnost: | 1.3 kg |
? Oblast: | Friuli |
? Vinařská podoblast: | Collio |
? Vinařská obec: | Zegla |
Nealkoholické: | ne |
barva vína: | bílé |
odrůda vína: | Friulano, Malvasia Istriana, Ribolla Gialla |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.